Isle of Man TT

TT Isle of Man - De oudste motorrace ter wereld

Geplaatst door Kevin Schoemaker op woensdag 17 april 2024

Het Isle of man is een klein eilandje gelegen tussen Engeland en Ierland. Ondanks zijn kleine oppervlakte van slechts 572km², biedt dit eiland een overvloed aan prachtige kustlijnen en zandstranden voor bezoekers om van te genieten. Bovenal staat het eiland bekend om de jaarlijkse motorrace die het organiseert, de Isle of Man TT Race, oftewel de Tourist Trophy Race. Elk voorjaar wordt het eiland overspoeld door tienduizenden motorfans die deze legendarische race komen bijwonen.

De Race: Historie, feiten en weetjes

De Isle of Man TT Race kent een rijke geschiedenis, die ver in de tijd teruggaat. In 1907 vond namelijk de allereerste editie van de race plaats. Dit eigenzinnige eiland in de Ierse zee, valt niet onder het Verenigd Koninkrijk maar is Brits Kroonbezit. Dit brengt een grote mate van autonomie met zich mee en bracht baron Raglan dhr. George Somerset op het idee om een race op het eiland te organiseren. Dit werd met name gedaan vanuit de intentie om meer toeristen aan te trekken en op deze wijze de lokale economie van Isle of Man te stimuleren.

Om een grote race in Groot-Brittannië te kunnen organiseren, werd 60 kilometer aan openbare weg op het eiland Man afgezet voor ander verkeer. Dit was noodzakelijk, omdat er hier destijds geen permanente circuits beschikbaar waren. Bovendien werden de wegen elders in Groot-Brittannië als onvoldoende beschouwd en waren er ook wetten die de snelheden op openbare wegen reguleerden.

Het circuit van de race, de Snaefall Mountain Course, is vanaf de editie in 1911 in principe ongewijzigd gebleven. De race vindt plaats langs vele obstakels, zoals rotondes, scherpe bochten, stenen muren en gebouwen. Het is één van de laatste plekken op de wereld waar nog races op de afgesloten openbare weg worden gehouden.

Motorgrootheden zoals, Giacomo Agostini, Geoff Duke, Mike Hailwood en Phil Read  hebben zich allen ooit gewaagd aan deze ultieme uitdaging. De record titelhouder is Joey Dunlop, met maar liefst 26 overwinningen.   

Tegenwoordig is de race opgedeeld in verschillende wedstrijdcategorieën, elk met verschillende voertuigen die zijn toegestaan. Er wordt geracet in de volgende klassen: Superbike, Superstock, Supersport, Supertwin en Sidecars.

In 2024 vindt de Isle of Man Tourist Trophy plaats van 1 tot en met 8 juni.

Bezoek Isle of Man zelf!

Buiten de periode dat de TT race plaatsvindt op het eiland, is het voor bezoekers ook  mogelijk om over het legendarisch stuk asfalt van de Snaefall Mountain Course te rijden. Deze weg neemt je over de openbare weg langs en door verschillende pittoreske dorpen en door het heuvelachtige landschap van Isle of Man. Door de ontelbare bochten zal je versteld staan dat tijdens de race de snelheden al snel boven de 300 km per uur liggen! Ook buiten de races om is er op Isle of Man geen snelheidslimiet buiten de bebouwde kom, maar houd er wel rekening mee dat de wegen in dat geval niet afgesloten zijn en de wegen ook gebruikt worden door ander verkeer.

De TT-race alleen al maakt het Isle of Man een must-see voor elke motorliefhebber. Maar dit prachtige eiland heeft nog veel meer te bieden!

De havenstad Douglas is de hoofdstad van Isle of Man. Langs de boulevard is het contrast tussen de statige huizen uit de vorige eeuw en de nieuwste motoren direct te zien. Overigens rijdt hier ook nog de oudste paardentram ter wereld. Op weg naar Ramsey krijg je de eerste indrukken van dit prachtige eiland. Uiteraard kent deze stad ook een aantal gezellige pubs waar het s'avonds gezellig toeven is.

Isle of Man heeft ook indrukwekkende kusten, interessante dorpjes en kustplaatsen, kastelen, landhuizen, tuinen en stoomtreinen.

Het gehele eiland is het hele jaar door in de band is van motoren en motorrijden. De passie is overal te zien en hier en daar letterlijk tastbaar.


Bij Motoerit bieden wij een reis aan die jouw wens voor een avontuur naar het Verrassend Isle of Man, werkelijkheid maakt. Bovendien zul je op de route richting dit eiland, nog velen andere juweeltjes tegenkomen.

Je zult het Lake District passeren, een heuvelachtig gebied met fijne wegen, steile bergpassen, leuke bochten en adembenemende uitzichten over meren.

Verder rijd je door de Yorkshire Dales, een uitgestrekt prachtig verlaten landschap met hier en daar alleen wat schapen, boerderijtjes en grote kastelen en landhuizen. Het geeft je een duidelijk beeld van vroeger, waar armoede en rijkdom letterlijk naast elkaar bestonden. Yorkshire was rijk aan steenkool en ijzererts, en hoewel de mijnen nu leeg zijn, zijn overal nog restanten van de mijnbouw te zien.

Meer informatie

Ben je nieuwsgierig geworden naar het verrassende Isle op Man? Lees er meer over en bekijk de reis hier

Uiteraard verstrekt Motoerit Motorreizen ook graag per e-mail of telefonisch (extra) informatie over de motorreizen naar Schotland. Wij zijn te bereiken via via +31 (0)20 – 462 10 20 of service@motoerit.nl

Ontdek deze bestemming

8.5
Individuele Motorreis

Verrassend Isle of Man

8-daagse individuele motorvakantie met verblijf in hotels

Engeland

Boordenvol motor(sport) historie

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je motorvakantie bij Motoerit