Isle of Skye

Een motorvakantie in Schotland

Geplaatst door Kevin Schoemaker op woensdag 24 januari 2024

Schotland staat wereldwijd bekend om zijn indrukwekkende landschappen en rijke geschiedenis, en het blijkt een waar paradijs te zijn voor motorrijders. De diversiteit aan wegen, variërend van bochtige bergpassen tot kustwegen en de ruige Highlands, biedt een unieke rijervaring die elke motorliefhebber zal waarderen. Of je nu in gelukzalige zonneschijn rijdt of het karakteristieke Schotse weer trotseert, je kan rekenen op een onvergetelijke motorervaring in dit prachtige land. En wat het extra bijzonder maakt, is wanneer je The North Coast 500 rijdt: een van de mooiste motorroutes in Europa, speciaal ontworpen voor motorrijders. Dan kan geen enkele regendruppel je reis nog bederven.

Naast het verkennen van landschappen is het de moeite om de rijke cultuur en tradities van Schotland te leren kennen. Tijdens je motorreis kan je in aanraking komen met typisch Schotse elementen zoals de traditionele kilt, het geluid van doedelzakken, haggis en natuurlijk de verfijnde smaak van Schotse whisky. Tijdens je reis zal je ook de warmte van de Schotse gastvrijheid ervaren en deel uitmaken van de kleurrijke tradities die dit land zo uniek maken.

Maar welke motorroutes en highlights zijn nu eigenlijk de moeite waard in Schotland? Zoek je nog naar tips & tricks voor jouw motorvakantie? Je leest het in dit blog.

1. Highlights van Schotland

Glencoe
Stel je voor dat je op de motor door de Glencoe-vallei rijdt, omringd door bergtoppen aan beide zijden van de weg. Dit is slechts een van de vele hoogtepunten die Schotland motorliefhebbers te bieden heeft. De Glencoe-vallei vormt een onvergetelijk onderdeel van je motorreis.

North Coast 500 (uiteraard!) 
Een andere niet te missen ervaring is een rit langs de North Coast 500, een iconische route die je meeneemt langs afgelegen stranden, kustdorpen en historische bezienswaardigheden. Deze tocht biedt niet alleen adembenemende uitzichten op de Noord-Atlantische kust, maar ook de mogelijkheid om de rijke geschiedenis van Schotland te ontdekken, met kastelen, abdijen en oude ruïnes langs de route.

Skye
Uiteraard mag je het prachtige eiland Skye niet missen. Je kan het eiland op de motor verkennen. Sommige delen van het eiland zijn erg populair, terwijl andere delen juist heerlijk rustig zijn om te rijden. Het meest noordoostelijke puntje van Skye is het allermooist. Het landschap is erg ruig, met vele kliffen en een prachtige kustlijn.

De Highlands
Schotland is doordrenkt met wegen die motorrijders het ultieme gevoel van vrijheid geven. Denk aan het verkennen van de Schotse Hooglanden, waar ongerepte natuur en bochtige wegen samenkomen voor een ongeëvenaarde rijervaring.

Isle of Skye

2. Individuele motorreis of een groepsreis naar Schotland

Of je nu de voorkeur geeft aan de eenzaamheid van je eigen gedachten op een afgelegen weg, waar je nauwelijks rekening hoeft te houden met andere weggebruikers, of de gezelligheid zoekt van gelijkgestemde motorrijders in een groep, onze individuele en groepsreizen zijn ontworpen om aan al je verwachtingen te voldoen. Ervaar de vrijheid van de Schotse wegen op jouw manier. Tijdens de groepsreis ben je vrij om te doen wat je wilt. Iedereen heeft de routes van tevoren ontvangen, dus je kan de dag beginnen wanneer je wilt en op je eigen tempo rijden.

In 2024 vertrekken we op 12 mei richting de Highlands van Schotland en rijden we uiteraard over de befaamde North Coast 500. Dit alles gebeurt onder professionele begeleiding op de motor.

Motorgroepsreis Schotland

3. Bereikbaarheid: met de ferry ben je er zo!

De vakantie begint al aan boord van de ferry. Neem je motor mee naar IJmuiden en geniet van het uitzicht terwijl je richting Schotland vaart met DFDS. Het gevoel van opwinding bouwt zich op terwijl je je voorbereidt op de onvergetelijke reis die voor je ligt. Aan boord van DFDS kan je profiteren van diverse faciliteiten, waaronder diverse bars en restaurants, live-entertainment, en zelfs een bioscoop, wat de overtocht extra aangenaam maakt. Voordat je het weet, arriveer je in Newcastle, klaar om het avontuur in Schotland voort te zetten.

DFDS

4. Tips en tricks voor een motorvakantie in Schotland

1. Kleed je in lagen: Het wisselvallige weer vereist flexibiliteit. Kleed je in lagen, zodat je comfortabel blijft bij veranderende omstandigheden. In Schotland is goede, waterdichte motorkleding essentieel. Het klimaat hoort nu eenmaal bij de charme van het ruige Schotland. Er zijn verschillende merken die overalls maken die je over je bestaande motorkleding kan dragen. Ze werken uitstekend en zijn bovendien betaalbaar!

2. Neem de tijd: Neem de tijd om van de uitzichten te genieten en stop bij lokale pubs om de gastvrijheid van Schotland te ervaren.

3. Onderhoud je motor: Zorg ervoor dat je motor in topconditie is voor vertrek. Preventief onderhoud voorkomt onaangename verrassingen onderweg.

4. Verken buiten de gebaande paden: Hoewel bekende routes indrukwekkend zijn, onthult Schotland zijn ware schoonheid vaak op minder bekende wegen. Wees nieuwsgierig en verken het onbekende.

5. Voorrang: In Schotland gelden geen verkeersregels zoals 'voorrang van links' of 'voorrang van rechts'. Over het algemeen heb je voorrang wanneer je op de hoofdweg rijdt. Maar wees gerust, dit wordt duidelijk aangegeven met borden.

6. Snelheid: Over het algemeen mag je binnen de bebouwde kom 30 mph rijden. Dit is 48 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom rijd je 60 mph (96 kilometer per uur) en op de autosnelwegen 70 mph (112 kilometer per uur). Tenzij anders aangegeven uiteraard.

7. Sticker op je scherm: Plak een sticker op je instrumentencluster/scherm met een pijl naar links. Zo herinner je jezelf eraan om aan de linkerkant te rijden wanneer je naar je navigatie of snelheid kijkt. Het lijkt misschien eenvoudig, maar het heeft wel effect!

Weg in Perth, Schotland

Wil je naar Schotland dan moet je bij ons zijn!

Waarom kiezen voor onze motorreizen naar Schotland? Simpelweg omdat we begrijpen wat motorrijders willen. Een motorvakantie in Schotland is niet zomaar een reis; het is een onvergetelijk avontuur dat je verbindt met de natuur en de rijke cultuur van dit ruige land. Kom met ons mee op motorreis en ervaar de ultieme vrijheid op twee wielen!

Uiteraard verstrekt Motoerit Motorreizen graag per e-mail of telefonisch (extra) informatie over de motorreizen naar Schotland. Wij zijn te bereiken via via +31 (0)20 – 462 10 20 of service@motoerit.nl

Ontdek deze bestemming

8.3
Individuele Motorreis

Mooi Schotland

9-daagse individuele motorvakantie met verblijf in hotels

Schotland

Schotland is fantastisch

8.3
Individuele Motorreis

Adembenemende Cairngorms & Loch Lomond

6-daagse individuele motorvakantie met verblijf in hotel

Schotland

Rondritten door The Highlands en The Trossachs

8.0
Motor Groepsreis

North Coast 500 en Highlands van Schotland

9-daagse groepsreis met verblijf in hotels

Schotland

Deze reis heeft gegarandeerd vertrek!

8.0
Individuele Motorreis

Bijzonder Schotland en de North Coast 500

14-daagse individuele motorreis met verblijf in hotels

Schotland

Bekijk heel Schotland en verblijf in top accommodaties

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je motorvakantie bij Motoerit