Tolweg in Frankrijk

Tolwegen en motorrijden: een reisgids voor Europa

Geplaatst door Kevin Schoemaker op woensdag 27 september 2023

Plannen om Europa te verkennen tijdens een onvergetelijke roadtrip? Vergeet dan niet dat je ook als motorrijder op verschillende plekken tol moet betalen. Rond dit onderwerp hangt vaak een bepaalde onduidelijkheid en in deze blog delen we essentiële informatie over het navigeren van tolwegen in Europa, met een speciale aandacht voor vignetten. Een goede voorbereiding kan een hoop ellende voorkomen.

In deze blog duiken we dieper in op de diverse soorten betaalmethodes, waar ze verplicht zijn en hoe je ze kan verkrijgen. Het begrijpen van tolwegsystemen en vignetten zal ongetwijfeld bijdragen aan een fijne reiservaring en het uitblijven van boetes. Laten we dus direct van start gaan en ons voorbereiden om de weg op te gaan! Lees snel verder.

Verschillende soorten tolsystemen in Europa

In Nederland betalen we wegenbelasting maar in andere landen gaan ze hier anders mee om. Deze vergoeding, vaak bekend als tol, wordt geheven om de kosten van het onderhoud en de aanleg van de weg te dekken. Tolwegen kunnen worden gevonden in verschillende delen van Europa en zijn een essentieel onderdeel van het wegennetwerk.

Er zijn verschillende soorten tolheffingssystemen die worden gebruikt op tolwegen. Deze systemen kunnen variëren afhankelijk van het land en de specifieke tolweg. De meest voorkomende tolheffingssystemen zijn:

1. Vignetten: Een populaire vorm van tolbetaling. Ze zijn meestal geldig voor tolwegen die door het hele land lopen.
2. Elektronische tolsystemen: Er zijn ook elektronische tolsystemen die gebruikmaken van technologie zoals elektronische tolkastjes, transponders of kentekenherkenning. Deze systemen maken het mogelijk om tol te betalen zonder fysiek te stoppen bij een tolpoort, ook met de motor.
3. Ticket- of barrièresystemen: Voor de meeste wel bekend is het gebruik van tickets of barrières bij tolwegen. Je krijgt een papieren ticket bij het betreden van de tolweg en betaalt bij het verlaten op basis van de afgelegde afstand.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je reis je door verschillende landen brengt waardoor je met verschillende tolheffingssystemen te maken krijgt. Het is dus belangrijk om op voorhand te weten welke regels in welke landen gelden om boetes en andere problemen te voorkomen.

Weg vol haarspeldbochten naar Lysebotn

Populaire landen in Europa met tolwegen

Verschillende Europese landen maken gebruik van tolwegen als een manier om de infrastructuurkosten te financieren. Hier zijn enkele populaire landen waar je tolwegen kan tegenkomen tijdens je reis:

1. Frankrijk staat bekend om zijn uitgebreide tolwegennetwerk, vooral op snelwegen. Dit gaat over het algemeen op de ouderwetse manier door bij de slagboom af te rekenen. Je kan ook een tolbadge gebruiken, die je bijvoorbeeld in je binnenzak stopt.
2. Oostenrijk heeft ook een uitgebreid tolwegennetwerk, waarbij vignetten ook voor motoren verplicht zijn voor het rijden op bepaalde snelwegen (S) en autowegen (A). Er zijn ook bepaalde passen waar apart tol betaald dient te worden. Wees voorzichtig met de sticker op de kuip te plakken, omdat bij het verwijderen van de sticker de lak kan beschadigen.
3. Zwitserland staat bekend om zijn prachtige landschappen en schilderachtige wegen, maar op alle snelwegen ben je ook als motorrijder verplicht een vignet te hebben.
4. Italië heeft verschillende tolwegen, waaronder bruggen, tunnels en snelwegen. Het betalen van tol kan variëren afhankelijk van de locatie en het type weg maar is vaak op de ouderwetse manier.
5. Noorwegen heeft wel tolwegen maar motoren zijn er van vrijgesteld. Dit geldt niet voor verschillende soorten bergpassen en tunnels. 

Naast deze landen hebben ook andere Europese landen tolwegen, zij het in mindere mate. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op je reis en te weten welke landen tolwegen hebben, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hier helpen we je vanzelfsprekend graag bij.

North Coast 500 route in Schotland

Vignetten kopen en weergeven op je motor

Vignetten, ook bekend als wegenbelastingstickers, zijn een veelvoorkomende betalingsmethode voor tolwegen in verschillende Europese landen.  Zo’n sticker geeft je het recht om gedurende een vastgestelde duur – meestal van enkele dagen tot een jaar – gebruik te maken van tolwegen in dat land.

Het gebruik van vignetten heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere methoden, omdat je slechts één keer hoeft te betalen voor een bepaalde periode in plaats van elke keer dat je een tolweg gebruikt. En voor de motorrijders onder ons die op een vol bepakte motor, met je motorkleding aan, in de zinderende hitte, op de ‘route du soleil’ hebben staan wachten om bij een tolpoort, je handschoen uit te trekken en te laten vallen opzoek naar je creditcard, zullen beamen dat zo’n vignet helemaal geen slecht idee is...

Ook al ben je niet van plan om over de wegen te rijden waar een vignet voor benodigd is, adviseren wij altijd om een vignet te kopen voor het specifieke land waar je doorheen gaat rijden of verblijft.

Het kan namelijk voorkomen dat door een afzetting of een andere (persoonlijke) situatie, je genoodzaakt bent om een andere route te rijden. Hierdoor kom je wellicht toch over een weg waar vignetplicht van toepassing is en loop je het risico op een boete. Dat is niet fijn rijden en ook nog eens duurder dan het aanschaffen van een vignet.

1. Onderzoek: Informeer jezelf over welke vignetten nodig zijn voor de wegen die je gaat berijden. Neem met ons contact op als je er echt niet uit komt.
2. Koop vignetten: Koop vignetten voordat je je reis begint. Dit scheelt gedoe tijdens je reis en kan gemakkelijk online bij de ANWB.
3. Bevestiging: Zorg ervoor dat je vignetten op de motor zichtbaar zijn. Plak bijvoorbeeld de sticker op het windscherm (binnenkant), op de tank of ergens anders zichtbaar op de motor.

Door deze stappen te volgen, kan je ervoor zorgen dat je vignetten correct zijn aangeschaft en weergegeven, waardoor je zonder problemen tolwegen kan gebruiken tijdens je reis.

Motorrijden in Schotland

Veelgestelde vragen over tolwegen en vignetten

1. Zijn vignetten geldig in alle Europese landen?
Nee, vignetten zijn alleen geldig in de landen waar ze vereist zijn. Elk land hanteert zijn eigen regels en vereisten voor tolwegen.

2. Hoe lang zijn vignetten geldig?
De geldigheidsduur van vignetten varieert afhankelijk van het land en het type vignet. Het kan variëren van enkele dagen tot een jaar. Voor Zwitserland is een vignet bijvoorbeeld 14 maanden geldig en in Oostenrijk zijn er drie versies: 10 dagen, 2 maanden en een jaar.

3. Wat gebeurt er als ik geen vignet heb?
Als je geen vignet hebt wanneer deze verplicht is, riskeer je vanzelfsprekend boetes. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de vereiste vignetten koopt voordat je de weg op gaat.

4. Kan ik vignetten online kopen?
Ja, vignetten kunnen vaak online worden gekocht via officiële websites of geautoriseerde verkooppunten zoals de ANWB.

5. Waar moet ik het vignet bevestigen op mijn motor?
Motorrijders moeten het vignet aanbrengen op een goed zichtbare en moeilijk te verwijderen locatie, zoals de benzinetank, voordat ze de grens van Zwitserland, Oostenrijk of een ander land overschrijden.

6. Moet ik mijn aankoopbewijs meenemen op motorreis?
Het is vereist om tijdens jouw motorreis te kunnen aantonen dat je het vignet bij een erkend verkooppunt hebt aangeschaft. Zorg er daarom voor dat je altijd het aankoopbewijs (de bon of factuur) bij je hebt tijdens je vakantie, en bewaar dit document gedurende de geldigheidsperiode van het vignet.

Uitzicht in Halsa, Noorwegen

Ontdek meer vakantieblogs

Boek je motorvakantie bij Motoerit