Antwoord op je vraag

Welk coronabewijs heb ik nodig voor mijn vakantie?

Sinds 1 juli 2021 kan je binnen de Europese Unie reizen met het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC). Dit is een digitaal bewijs dat je:

• recent negatief getest bent op corona, of;

• gevaccineerd bent tegen corona met een goedgekeurd vaccin, of;

• hersteld bent van een coronabesmetting.

In Nederland is het DCC onderdeel van de CoronaCheck-app, in België van de CovidSafeBe-app. Met de app kun je een QR-code opvragen welke gescand kan worden. Via Coronacheck.nl/print kun je ook je QR-code printen en meenemen.

 

Terugreizen naar Nederland

Sinds 8 augustus hebben reizigers vanaf 12 jaar een coronabewijs nodig als ze terugreizen naar Nederland en komen van een land dat kleurcode geel heeft. Onder coronabewijs wordt een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs verstaan. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen dus zonder deze documenten naar Nederland terugreizen. Het is niet nodig om bij thuiskomst in quarantaine te gaan. Wel is het advies om bij thuiskomst een zelftest te doen, ook als je gevaccineerd bent. Hier lees je er meer over. Hier lees je welk land welke kleurcode heeft. Hier kan je controleren waaraan je moet voldoen voordat je terugreist naar Nederland. 

Reisbepalingen verschillen per land

Helaas kan je met een coronabewijs niet overal vrij naartoe reizen. De landen blijven zelf bepalen onder welke voorwaarde je wordt toegelaten. Maar ook welke van deze bewijzen geaccepteerd worden, welke type testen geldig zijn, hoe oud een test mag zijn of welke andere maatregelen gelden (zoals quarantaine). Ook wordt er door de meeste landen verwacht dat je je vooraf registreert via een online Passenger Locator Form.

Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben van het Nederlandse ministerie van VWS. Hier lees je er meer over.

Houdt er tevens rekening mee dat je vaccinatiebewijs voor de meeste landen 14 dagen oud dient te zijn.

 

De meest actuele informatie per land vind je altijd op de websites nederlandwereldwijd.nl (NL) info-coronavirus.be (BE) of diplomatie.belgium.be (BE). De belangrijkste informatie lees je ook in ons reisadvies per land.

 

Gratis Coronatest

Nederlanders kunnen zich in juli en augustus gratis laten testen voor buitenlandse reizen. Via de website testenvoorjereis.nl kan je meer informatie vinden.

Boek je motorvakantie bij Motoerit